Farer ved teknisk utstyr i boligen
Radon    Muggsopp   Bygningsmaterialer   Avgassing    Høyspentledninger    Drikkevann    Støv   Støy    Lys   Mer

Syk av Huset? ©M. Lande 1989-2023
Priser på utmåling av din bolig eller ditt kontor.
Ukesleie av testleilighet på Kanariøyene.

Farer ved teknisk utstyr i boligen

Bieffekter av teknisk utstyr
Bruk og plassering

Dagens boliger er rikt utstyrt med teknisk utstyr. Utstyret har ofte bieffekter som støy, oppvarming, rystelser, elektromagnetiske felt, avgassing, og diverse typer stråling. Bruk av og plassering av slikt utstyr bør underkastes en kritisk gjennomgang, spesielt ved stress og helseplager.

 

Klokkeradio nær soveplass
Klokkeradio og annen småelektronikk nær soveplass gir trolig mange søvnproblemer på grunn av lavfrekvente magnetiske felt.

Elektriske apparater
Batterieliminatorer

Elektriske apparater, klokker, radioer, ovner, og ledninger bør flyttes bort fra sove- og oppholdsplass. De fleste batterieliminatorer og transformatorer har kraftig lavfrekvente magnetfelt. Klokker og radioer som bruker batterier er vanligvis uproblematiske nær soveplass.

Kjøleskap og vaskemaskiner

Støy fra vaskemaskin, oppvaskmaskin, kjøleskap, fryser, og kjøkkenvifter bør forsøkes dempet, f.eks. med tepper, korkfliser, eller spisse metallkjegler til ben. Metallkjegler selges i musikkbutikker til bruk under høytalere. Gamle adsorpsjonskjøleskap og nye kombiskap for gass og strøm er lydløse.

Varmepumper og air condition

Varmepumpe er primært gunstig for strømregningen. Enheten inne bør plasseres slik at viftene ikke gir plagsom støy eller trekk. Støv kan virvles opp. Avstanden fra sove- og oppholdsplass til både inne og uteenheten bør være minst 3 meter pga. felt. Ikke bruke varmepumper til kjøling eller air condition som kan gi kondens og muggvekst inne i veggene i trehus. Investeringen og utgifter til vedlikehold spiser opp deler av strømbesparelsen.

Mobiltelefoner, trådløse telefoner

Bruken av mobiltelefon, trådløse telefoner, trådløst internett, baby calls, og radiosendere bør reduseres. Hold enden av mobiltelefonantennen lengst mulig vekk fra hodet. Ørepropper er noe bedre, men opptil 15% av strålingsenergien kan følge øreproppen istedenfor antennen. Det er solid grunnlag for å hevde at mobiltelefoner øker kreftfaren, spesielt for hjernesvulst (Hardell,2002. Hardell,2015. Yang,2017).

Se siden med info om mobiltelefoner for mer info og dokumentasjon.
Nettbrett og smarttelefoner

De fleste nettbrett og smarttelefoner stråler når WiFi er aktivert. Dette gjelder selv om en ikke bruker internett. Behovet for slikt trådløst utstyr bør vurderes kritisk. Kablet PC er vesentlig bedre. Hvis slikt brukes som vekkeklokke, bør det settes i flight mode. Lading bør ikke skje i soverom eller nær oppholdsplass.

Mikrobølgeovn og induksjonskomfyr

Musikkstrømming

Vær også forsiktig med strålingskilder som mikrobølgeovn, induksjonskomfyr, lysstoffrør og bluetooth utstyr. Induksjonsplater gir stråling i 10 kHz området som man vet lite om helseeffektene ved. Trådløs strømming av musikk til øretelefoner og ørepropper gir meget høy belastning. Smartklokker og "wearables" for trening og helseovervåking er trolig helsefarlige.

Trådløst utstyr

Skadevirkningene ved bruk av trådløst utstyr kan komme etter flere års daglig bruk. Ved svake allergilignende tilstander, bør en avslutte bruken av utstyret umiddelbart. Dette kan utvikle seg til en form for strømallergi. Rødflammet hudirritasjoner er ofte den første indikasjonen. Enkelte har i doble blindtester kunnet si om strålekilder har vært på (Johansson,1995). Vær også obs på utmattethet, depresjoner og angst.

Dataskjermer

De fleste heltidsbrukere av den gamle typen dataskjermer hadde tidvis skulder- og nakkeplager. Dette skyldes trolig ikke arbeidsstillingen. Muligens forårsaket det lavfrekvente magnetfeltet adrenalinutskillelse i endene av nervetrådene. Såkalte lavstråleskjermer var noe bedre. Først da flatskjermene ble vanlige, sank andelen dataskjermbrukere med helseplager vesentlig. Muskelsmertene økte igjen da trådløst internett ble vanlig. PCer bør stå i jordet kontakt.

Energi, motivasjon og stress

En stor japansk undersøkelse viser at skjermbruk fører til diverse stressymptomer, herunder søvnløshet, energimangel og mangel på motivasjon. Plagene var betydelige for de som brukte skjerm mer enn 5 timer daglig. Tidligere påviste plager med øyeirritasjoner og stive skuldre ble også bekreftet. Undersøkelsen er fra 1999-2002. Det var overveiende sannsynlig at de fleste da brukte såkalte lavstråleskjermer, dvs. faregrensene var satt feil (Nakazawa,2002).

TV

TV-avhengighet

Gamle TVer ga mange uheldige helseeffekter. Flatskjerm er vesentlig bedre, men unngå plasma-TV pga. radiosstråling. TV-spill som Playstation, Wii, og Xbox innholder mikrobølgesendere. Som kuriositet nevnes en teori om fysisk avhengighet av fra gamle TV og dataskjermer. Muligens oppsto den tids mye omtalte weekend hodepine som abstinensreaksjon for skjermarbeidere. Forskning knytter elektromagnetiske felt til kroppens naturlige morfin (Smith,1987).

Trådløst internett

Trådløst internett benytter svake radiosendere til å overføre informasjon. Det er fornuftig å bruke kabler til slik overføringer. Dette bedrer også datasikkerheten. For å unngå mye ekstra kabling, finnes det utstyr som benytter eksisterende strømkabler. Dette gir teoretisk såkalt "skitten strøm", men er mye bedre enn trådløst opplegg. Signaler i datakabel gir samme virkning som "skitten strøm".

Varmekabler og vannsenger

Varmekabler i gulvet og vannsenger ble tidlig identifisert som det mest utbredte helseproblemet ved det tekniske utstyret i boliger (Wertheimer,1986). En undersøkelse i Skandinavia viste at 6 av 34 krybbedøde barn hadde ligget i vannseng (Ramanathan,1988). Fosterskader er også diskutert (Delgado,1982). Vær obs på at tidsur ikke nødvendigvis løser alle problemene.

Astmainhalatorer

Sengehevere

Astmatiske småbarn bruker ofte elektriske apparater til å inhalere medisin. Apparatene gir meget høye felt, og bør flyttes lengst mulig bort fra barnet. Det samme gjelder luftpumper brukt ved pustestopp om natten. Diverse luftrensere fra hjelpemiddelsentraler o.l. bør av samme grunn stå minst 3 meter unna sove- og oppholdsplass. Hjelpemiddelsentralenes sengehevere under madrassene til eldre, kan gi høyere felt enn noe annet i boligen.

Solarier

Solarier, solsenger og gamle UV lamper bør ikke brukes. Sol og produksjon av D-vitaminer er gunstig, men dette oppveier neppe ulempene. Ved å ligge kloss ved UV-rørene i en solseng, utsettes en for ekstremt høye lavfrekvente magnetiske felt. UV stråling er ioniserende stråling som man ikke vet nok om ennå. Tidvise UV-sjokk som i et solarium, har vært diskutert som mulig årsak til hudkreft.

Luftfuktere og
luftvaskere

Luftfuktere og luftvaskere må være rene for ikke å bli yngleplass for mikroorganismer. I praksis fører nesten alltid luftfuktere og luftvaskere til høye muggsoppsporenivåer. Støyen fra luftfuktere kan gi stressplager. Akvarier er bedre luftfuktere, men kan gi allergiplager pga. alger. Luftavfuktere må tømmes for vann daglig. Selvvannende potter kan være uheldige.

Bobblebad

Bobblebad kan gi mye av de samme problemene som luftfuktere hvis de ikke tilsettes antivekstmidler og rengjøres godt. Lukt fra vann i slangene er et dårlig tegn. "Glatt vann" indikerer også mikroorganismevekst som kan spre muggsoppsporer og toksiner. Støvsugere med vann istedenfor støvpose er gode støvsugere, men sprer store mengder muggsoppsporer hvis vannet blir stående i maskinen.

Sentralstøvsuger

Sentralstøvsuger er mer gunstige til å fjerne støv enn vanlige støvsugere. Men på sikt bli behov for å rengjøre rørene innvendig. Støvbeholdere bør tømmes ofte slik at det ikke oppstår bakterievekst og lukt.

Hodetelefoner
Høytalere

Ørepropper og hodetelefoner gir hørselsskader. De lavfrekvente magnetiske feltene fra høytalerne til hode er store på grunn av kort avstand. Dette gjelder også hvis hodetelefoner kun brukes til støydemping. Større høytalere kan være kraftig statisk magnetiske og bør plasseres vekk fra soveplass. Enkelte CD spillere stråler kraftig og var bl.a. forbudt brukt i fly.

Armbåndsur

Elektriske kvartsur med visere gir en magnetisk puls til håndleddet hvert sekund. Denne har vært nevnt som mulig medvirkende til eksemet som kalles nikkelallergi. De færreste ser ut til å reagere på pulsen, men en kan prøve en annen type klokke ved eventuelle revmatiske plager.

Kopimaskiner, skrivere og ionegeratorer

Kopimaskiner, laserskrivere, og ionegereratorer kan avgi oson gass. Dette kan gi luftveisirritasjoner og akutt hodepine. Dyreforsøk viser at oson reduserer mengden E-vitamin i huden vesentlig. E-vitamin er en viktig antioksidant som beskytter mot bl.a. hudkreft. Både blekkskrivere og laserskrivere avgir løsemidler.

Panelovner

Svært varme flater som panelovner, stråleovner, vedovner o.l. brenner svevestøvet i luften samt eventuelt sedimentert støv på ovnen. Dette gir mindre partikler, noe som er farligere for lungene. Oljefylte ovner med lav overflatetemperatur er gunstig.

Spotlights i taket

Downlights montert i tak mot kaldloft avgir mye varme. Isolering er farlig med tanke på brann. Varmen kan gi kondensproblemer og muggvekst. Ofte ser en et sort muggbelegg i taket på kaldloftet over hver lysenhet. I boligen gir downlights kraftige lavfrekvente elektriske felt pga. manglende jording.

Sluk i våtrom

Sluk på vaske- og baderom kan tørre ut. Dette gir bakterier, sopp og toksiner fra kloakken direkte adgang til innemiljøet. Varmekabler i gulvet gjør at vannet raskt fordamper fra slukets vannlås. Varmen gir også mikroorganismer gode vekstforhold i sluk som ikke er tørret ut. Sluk med vondt lukt må rengjøres.

Kjøleromsaggregater

Kjøleromsaggregater lager kondensvann. Hvis dette ikke fordamper raskt nok, kan det oppstå mugg. Mugg er også vanlig i veggene inn mot kjølerom pga. kondens mot de kalde flatene. Vegger i kjølerom bør bygges og isoleres som yttervegger.

Oljebrennere

Enkelte oljebrennere gir kraftig infralyd. Parafintanker inne lukter. Biooljetanker passert innendørs av temperaturhensyn kan gi store luktproblemer. Luftforbruket ved alle typer ildsteder kan trekke radon inn i boligen, samt muggsoppsporer opp fra eventuelt fuktige kjellere.

Peis

Det er viktig med god trekk ved bruk av peis for å unngå røykgasser og partikler inne. Forsøk å tenn på bålet øverst ved hjelp av flere tennbriketter. Tilstrekkelig frisk luft må tilføres. Ved som lagres inne bør være uten muggsopp eller ukjente sorte belegg og prikker. Utover det er peis gunstig.

Solceller

Solceller produserer i utgangspunktet likestrøm som ikke gir lavfrekvente elektriske eller magnetiske felt. Men inverteren for å koble solceller til strømnettet gjør det. Det er også mye elektronikk tilknyttet solceller som kan gi meget høy radiofrekvent stråling. Både radiomottak og flytrafikk har blitt forstyrret av noen typer solceller. Dette kan også være et problem hvis en bare lagrer likestrømmen lokalt i batterier.

Litteratur:

Pleym,H. 1992 "Miljøstudier", NKI Forlaget, Oslo
Berge,B. 1988 "De siste syke hus", Universitetsforlaget, Oslo
Smith,CW. & Best,S. 1989 "Electromagnetic man - health hazards in the electrical
  environment", Dent, London

Referanser:

Delgado,JMR et al. 1982 "Embryological changes induced by weak, extremely low
  frequency electromagnetic fields". J.of Anatomy, 134(3)

Hardell,L. 2002. "Celllular and cordless telephones and the risk for brain
  tumours." Eur J Cancer Prev, 11

Hardell,L. 2015. "Mobile phone and cordless phone use and the risk for glioma
  - Analysis of pooled case-control studies in Sweden, 1997-2003 and 2007-2009."
  Pathophysiology. Mar;22(1):1-13

Nakazawa, T. 2002. "Association between duration of daily VDT use and
  subjective symptoms.", Am J Ind Med., Nov

Johansson,O. 1995 "Eløverkjenslighet og øverkjenslighet for mobiltelefoner".
  Karolinska Institutet, Stockholm
Ramanathan, R. 1989 "Sudden infant death syndrome and water beds",
  NEJM 23.6

Smith,CW. 1982. "Possible effects of environmentally stimulated
  endogeneous opiates", Health Physics, 43

Wertheimer,N. 1986. "Possible effects of electrical blankets and
  waterbeds on fetal development", Intern.J.Epidemol. 11(4)

Yang, M. 2017. "Mobile phone use and glioma risk: A systematic review and
  meta-analysis.", PLoS ONE 12(5).

 Tilbake Hjem Opp Neste 


Opplev hva en
sunn bolig betyr
for din helse

Ukesleie av leilighet på Gran Canaria ved astma, allergi, reumatisme, etc Testleilighet Gran Canaria


Ukesleie av ferieleilighet på Gran Canaria ved astma, allergi, reumatisme, etc